Przyprawy do kiełbas, mieszanki przypraw
W dzisiejszych czasach, kiedy żywność jest bardzo mocno przetworzona a mięso naszpikowane chemią na wagę złota stają się domowe wyroby wędliniarskie i kiełbasiane. Całym sekretem są odpowiednie przyprawy do kiełbas wydobywające z mięsa ten niesamowity smak. Mieszanki przypraw mogą być naprawdę dowolnie konstruowane. Bardzo często w swojskich kiełbasach znaleźć grubo mielony czarny pieprz ( tu panuje ogólnie przyjęta zasada że na kilogram mięsa powinno przypadać około grama pieprzu), peklosól ( by uniknąć przesolenia najlepiej dawać nie więcej niż 2 dekagramy na kilogram mięsa ) oraz według uznania odpowiednia ilość czosnku. W innej wersji dodać można jeszcze świeżo zmielone ziele angielskie, ostrą paprykę lub ziele jałowca.
Niektórzy twierdzą także, że smak domowych wyrobów można ulepszyć poprzez dodanie w odpowiednich proporcjach cukru i majeranku. Istnieją również gorący zwolennicy smaku i aromatu gorczycy i rozmarynu, lekko wyczuwalną w świeżo przyrządzonej kiełbasie. Tak naprawdę proporcję i dobór przypraw zależą tylko i wyłącznie od naszych preferencji, najważniejsze by wszystkie były naturalne, bez zbędnych sztucznych dodatków.
Najnowsze komentarze